Головна » 2009 » Вересень » 07
14 серпня відзначають свято винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або як його називають у народі Маковія чи Перший Спас.
У церквах згадують сімох братів-мучеників Макавеїв та їхню матір Соломію, котрі загинули за християнську віру. А за українською легендою, саме на Маковія, 988 року князь Київський Володимир Великий прийняв християнство.
 
         
Напередодні Маковія треба приготувати «маковійську квітку» - це букет, який складається з багатьох рослин - м’яти, чебрецю, нагідок. При чому кожна рослина має своє, притаманне лише їй магічне значення. Потім усі рослини разом з кількома голівками маку освячується в церкві. У давнину освячений мак навесні розсіювали на городі, а засушені квіти дівчата вплітали у волосся - «щоб не випадало».
 
         
 

Перший Спас називають у народі ще й Медовий Спас…Це свято пасічників. В цей день «ламають» перший мед на пчільниках. Пасічники мають бути дуже щедрими. Кожний цього дня мав попробувати смачного медку! Недарма перший Спас називали як «Спасівка-лакомка». В церкві збирали мед в спеціальні підготовлені «коритця» і тут же частину освяченого меду роздавали біднякам - старцям. На перший Спас і убогий медку попробує… – кажуть у народі. В древній Русі був звичай випікати в цей день на першому меді величезний хліб - пряник з житньої муки нового врожаю

         

До вечора до садиби пасічника збігалася дітлашня і господар не мав права не пригостити кожного медом. Хлоп’ята та дівчатка, вдячні щедрому господареві дружньо виспівували:
Дай, Господи, господарю многая літа,
Многая літа — довгії дні!
І жить йому довго — Спаса не гнівать,
Спаса не гнівать — божих пчілок водить,
Божих пчілок водить — ярий віск топить:
Богу на свічку, господарю на щастя,
Дому його на приріст,
Малим діточкам на втіху!

Це свято ще називають Медовим чи Спасом на воді. На Маковія освячують криниці, джерела. Вся обрядодія супроводжується музикою і танцями, незважаючи на те, що від Маковія починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня.
Традиційна обрядова їжа цього дня - печені коржі з маком та медом.
Перший Спас вважається дитячим та дівочі святом, тому молодь намагається не працювати. Саме на Маковея починають відлітати в теплі краї перші птахи.

 Матеріал підготовила користувачка сайту Ірина Стасишин

 
Переглядів: 917 | Додав: mshanets-trb | Дата: 07.09.2009 | Коментарі (1)

 

Як відомо масовий виїзд з України розпочався наприкінці 18 сторіччя. Щоб заселити пусті степи Південна Америка, Аргентина і Бразилія зацікавились українськими селянами і вислали агентів, щоби заохочувати  людей їхати в теплі краї, а також до Канади. Українці були дуже невдоволені австрійськими земельними законами та порядкування польських урядників. Вони знали про шляхетне ставлення до людей  англійської королеви Вікторії і не вагалися стати громадянами її краю.

 Так тягнулось з півстоліття. Як свідчить статистика  що у 1929 році на заробітках за океаном знаходилось 525 осіб.

Та  з приходом на наші землі більшовиків дотепер вільних людей замкнули в залізну клітку в котрій протримали  майже півстоліття, де ми відстали від цивілізованого світу на доброї півсотні літ.

І ось Союз наказав довго жити і на його руїнах мала розквітнути заможна держава Україна та цього не сталося! Отруєні «московської блекотою» землячки – головно вчорашні компартійці «вєрние сини  отчизни» обідрали люд до нитки й змусили понад сім мільйонів податися у світи  шукати для себе та своїх дітей  кращої долі.

Розпочинаємо цикл  публікацій «Нашого цвіту по всьому світу» про теперішню хвилю емігрантів, котрих лише з нашого,  в порівнянні з іншими,  благополучного села, де збереглось колективне господарства (радгосп – нині акціонерне товариство пайовиків)  у пошуках кращої долі на постійне проживання виїхало 17 сімей і понад тридцять молодих, здорових людей, тиняються на тимчасових заробітках по всьому світу.

Розповідь перша

Олеся Хома народилися 1 липня 1983 року в селі Мшанець Теребовлянського району Тернопільської області в робітничій сім’ї. У 2006 році закінчила ТДПУ ім. В. Гнатюка.

У 2003 році вийшла заміж і в цьому ж таки  році разом з чоловіком виїхала до Америки. Там у 2004 році у них народилася донечка Джулія. Нині Олеся працює менеджером у супермаркеті. 

 Ігор Соп’як народився 6 червня.1974 року в місті Тернополі.  У 1996 р. закінчив ТАНГ. З травня 1997 року  й по серпень 2003 року працював старшим державним податковим інспектором у Державній Податковій Інспекції міста Тернополя.

З 2002 року був членом БЮТ " Батьківщина".  Помаранчеву революцію вже зустрів в Чикаго. Тут створив власну фірму з ремонту офісів та житлових приміщень.

 
         
 
         
 
         
Переглядів: 782 | Додав: mshanets-trb | Дата: 07.09.2009 | Коментарі (0)

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz